Colectarea si Reciclarea Deseurilor feroase si neferoase

Colectarea si Reciclarea Deseurilor feroase si neferoase

colectare fier vechi aluminiu cupru fonta tabla

  In Romania reciclarea deseurilor este un subiect relativ nou si controversat. Inainte de anul 1990 toata lumea trebuia sa recicleze hartia, cartonul, sticla si fierul. Oamenii o faceau fara a intelege de ce si pentru ce. Dupa anul 1990 aceasta practica a fost uitata. Doar putine firme au continuat traditia si au inteles de fapt ca reciclarea este vitala pentru o viata mai buna si mai sanatoasa.
Metale feroase
  Metalele sunt elemente chimice. Ele au proprietati caracteristice precum luciu si sunt bune conductoare de caldura si de electricitate, sunt maleabile si solide.
  Circa 80% din tabelul periodic al elementelor sunt metale, restul sunt semimetale si nemetale.
  Unul dintre cele mai cunoscute si mai raspandite metale este fierul. Fierul a fost folosit de catre oameni inca din Antichitate. In natura, in stare pura, fierul se gaseste foarte rar. Se intalneste cel mai des sub forma de minereu de fier, precum hematitul, magnetitul sau pirita.
  Principalul aliaj al fierului este otelul si ele sunt cele mai raspandite si mai abundente pe Terra, dupa aluminiu.
Metale neferoase
  Metalele care nu contin fier se numesc metale neferoase. Neferoasele cuprind aproape 70 de elemente, iar cel mai cunoscut metal neferos este Reciclare deseuri fier si deseuri neferoasealuminiul.
  Aluminiul este metalul cel mai raspandit de pe Pamant, insa se gaseste destul de greu in stare pura. El se extrage in special din bauxita.
  Un alt metal neferos este cuprul. El este unul dintre primele metale folosite de care oameni, deoarece este maleabil si usor de prelucrat.
  Plumbul, zincul si staniul sunt alte metale neferoase.
Reciclarea metalelor feroase si neferoase
  Reciclarea acestor metale este una dintre principalele activitati ale firmelor de colectare a deseurilor. Metalele se colecteaza in special in urma unor demolari, iar apoi pot fi valorificate si reutilizate.
  Din pacate in ziua de astazi se produc multe furturi, de exmplu la calea ferata, tocmai pentru a se vinde aceste metale la centrele de reciclare. Programul de reciclare din Romania trebuie mai bine pus la punct pentru a se evita tocmai aceste neplaceri.