Aluminiul

  Aluminiul este un element chimic, notat cu simbolul Al. Numarul atomic al aluminiului are valoarea 13, iar masa atomica este 26.97. Este un element chimic comun, ocupand pozitia a treia, dupa oxigen si siliciu, ca raspandire terestra, existand in procent de 7.4%. Compusii aluminiului constituie 8.13% din scoarta terestra, fiind intalniti in substantele minerale, precum si in lumea vegetala si animala. In stare naturala este intalnit sub forma mineralelor, dintre care amintim silicatii, silicoaluminatii (feldspat, mica, argile), criolitul (fluoaluminat de sodiu), bauxita, corindonul.
  Dupa fier, acesta a devenit metalul cu cea mai larga intrebuintare. Aluminiul a fost remarcat pentru faptul ca este un metal usor, cu o densitate de 2.7 g-cm3. Aceasta calitate il face sa fie utilizat in cantitati mari in industria navala si aeronautica.Capacitatea mare de reflexie este folosita in construirea oglinzilor metalice.
  Este un bun conducator electric si termic, fiind folosit in industria electrochimica sub forma de sarma, inlocuind conductoarele electrice din cupru, care sunt mai scumpe.
  Este un metal ductil si maleabil, fiind posibila obtinerea unei foite subtiri de 0.005 mm grosime. Totodata, aceasta proprietate este utilizata in industria alimentara, aluminiul fiind folosit la ambalarea produselor alimentare sau in industria farmaceutica.
  O alta proprietate importanta a acestui metal este rezistenta la coroziune, care se datoreaza formarii unui strat protector de oxid. Rezista la actiunea chimica a acidului azotic diluat sau concentrat, iar acest lucru se reflecta in fabricarea canistrelor transportoare de acid azotic din aluminiu.
  Prezinta o afinitate mare pentru oxigen, fiind utilizat in obtinerea altor metale precum Cr, Mn, Co, V din oxizi.
  Aluminiul poate fi obtinut din Al2O3 sau din AlCl3 prin reducere cu metale. Reducerea nu se poate face cu carbon, deoarece s-ar forma Al4C3.